Ιστορία  και πληροφορίεςΔιαδρομήΧορηγοίΔηλώστε ΣυμμετοχήΕπικοινωνία

Συνδιοργάνωση

ΤΑΛΩΣ 2007

Ο Υπερμαραθώνιος Βουνού Κρήτης είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε απόσταση, ομορφότερους από πλευράς κάλλους και δυσκολότερους για τις προδιαγραφές του, υπερμαραθώνιους στον κόσμο.
Η διαδρομή είναι περίπου πεντακόσια είκοσι χιλιόμετρα, την οποία εμπνεύστηκε και χάραξε τον Αύγουστο του 1991 ο μαραθωνοδρόμος και ορειβάτης Γιάννης Παντατοσάκης από το χωριό Καλλονή Πεδιάδος του Δήμου Ν. Καζαντζάκη Ηρακλείου Κρήτης.
Τον Ιούλιο του 1992 έγινε η πρώτη Μίνωα Κέλευθος, επίσημη διοργάνωση, η διάσχιση της νήσου σε δεκατέσσερις μέρες. Συμμετείχαν 40 αθλητές, χωρίς να έχει η οργά¬νωση αγωνιστικό χαρακτήρα.
Τον Ιούλιο του 1994 έγινε ο δεύτερος Μίνωα Κέλευθος, που είχε διεθνή αγωνιστικό χαρακτήρα σε δώδεκα ημέρες. Στον αγώνα συμμετείχαν 45 αθλητές και 5 αθλήτριες. Τερμάτισαν ολόκληρη την διαδρομή 19 αθλητές. Πρώτος νικητής αναδείχθηκε ο γνωστός παγκόσμιος πρωταθλητής υπεραποστάσεων Γιάννης Κούρος , με δεύτερο τον μαραθωνοδρόμο Γιώργο Αφορδακό και τρίτο το Γιάννη Σαριδάκη. Στις γυναίκες πρώτη νικήτρια ήταν η Βίκη Καρπούζα. Να σημειωθεί δε ότι ο υπεύθυνος της τωρινής διοργάνωσης Γιάννης Παντατοσάκης έχει τερματίσει και στις δύο επίσημες διοργανώσεις το 92 και το 94. Τον Ιούλιο του 2000 έγινε ο πρώτος επίσημος ΤΑΛΩΣ Υπερμαραθώνιος Βουνού Κρήτης.

Ο αγώνας περιλαμβάνει πεζοπορική κι ορειβατική διαδρομή 250 χλμ και γύρω στα 260 χλμ αγώνες δρόμου σε ασφάλτους και χωματόδρομους.
Η διάσχιση, που έχει αφετηρία το δυτικότερο σημείο της Κρήτης και τερματισμό το ανατολικότερο, περνάει από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς για τον τουρισμό του νησιού:
Φαράγγι της Σαμαριάς.
43 χλμ. νότια τις πόλης των Χανίων. Είναι το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης, μήκους 18 χλμ., γνωστό για την επιβλητική ομορφιά του. Σε ορισμένα σημεία το πέρασμα φτάνει μόλις τα 3 μ. πλάτος και καμία φορά τα κάθετα τοιχώματα του ορθώνονται σε ύψος 600 μ. Το φαράγγι διασχίζεται από χείμαρρο και κάθε χρόνο το επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Μονή Αρκαδίου.
23 χλμ. ΝΑ. του Ρεθύμνου. Μοναστήρι κτισμένο το 16ο αιώνα σε θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον. Έχει συνδεθεί με κρίσιμες στιγμές της νεότερης ιστορίας του νησιού (ολοκαύτωμα Αρκαδίου 1866).
Ιδαίον Αντρο (σπήλαιο).
20 χλμ. νότια των Ανωγείων στο οροπέδιο της Μίδας στον Ψηλορείτη. Εδώ κατά την μυθολογία η Ρέα έκρυψε τον Δία βρέφος, που γέννησε στο Δίκταιον Άντρο, για να το σώσει από τον Κρόνο. Εδώ βρέθηκαν λατρευτικά αντικείμενα, αγάλματα και ασπίδες χάλκινες, καθώς και άλλα αντικείμενα, που σήμερα είναι εκτεθειμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.
Ψηλορείτης.
Το ψηλότερο σημείο του νησιού (κορυφή Τίμιος Σταυρός 2456 μ.).
Ένα από τα ομορφότερα και ψηλότερα βουνά της Ελλάδας.
Γόρτυνα.
46 χλμ. νότια του Ηρακλείου βρίσκονται τα ερείπια της Γόρτυνας. Πόλης που γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση στη Ρωμαϊκή περίοδο. Έγινε πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας της Κρήτης και της Κυρηναϊκής.
Κάτω Ζάκρος.
117 χλμ. ΝΑ. του Αγίου Νικολάου.
Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πολυτελές μινωικό ανάκτορο, το τέταρτο σε σπουδαιότητα, και πλούσια ευρήματα που στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. Η Ζάκρος, όπου γίνεται και ο τερματισμός του αγώνα, υπήρξε σπουδαία μινωική ναυτική βάση. Επίσης οι αθλητές ανεβαίνουν στις ψηλότερες κορφές των βουνών της Κρήτης: Λευκά Όρη, Κρυονερίτης, Ψηλορείτης, Αστερούσια Όρη, Λασιθιώτικα Όρη και Όρη Θρυπτής (Στειακά βουνά).


Αγαπητοί μου συναθλητές-τριες, φίλες και φίλοι,

Σας προσκαλώ στον 2ο ΤΑΛΩΣ 2007 Υπερμαραθώνιο Βουνού Κρήτης, 11-21 Ιουλίου 2007, να αγωνιστούμε και να διασχίσουμε μαζί το ιστορικό και όμορφο νησί της Κρήτης. Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί την αναβίωση της διάσχισης της Κρήτης, πεζοπο¬ρώντας, ορειβατώντας και τρέχο¬ντας. Στο νησί των αντιθέσεων, με τις ακρογιαλιές, τα μονοπάτια, τις κορυφές των βουνών, τα οροπέδια, τα φαράγγια, τις βυζαντινές εκκλησίες, τους αρχαιολογικούς χώ¬ρους, και το άπειρο περιβάλλον της κρητικής ομορφιάς. Μαζί με το στεφάνι του νικητή θα πάρετε μαζί σας αξέχαστες εμπειρίες, θα γρά¬ψετε τη δική σας ιστορία, που θα σημαδέψει τη καρδιά σας για όλη σας την ζωή.
Τέλος στέλνω μήνυμα σε όλο τον Κρητικό λαό, που θα μάθει αυτό το αθλητικό γεγονός, να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει σ' αυτή την αθλητική πολιτιστική και φυσιολατρική διαδρομή. Και να είστε σίγουροι ότι θα κόψουμε μαζί το νήμα της νίκης σ' αυτήν την υπερμαραθώνια διάσχιση της Κρήτης.

Μετά τιμής
ο Μαραθωνοδρόμος και Ορειβάτης
Ιωάννης Δ. Παντατοσάκης
Εκπρόσωπος Ομίλου Υπεραποστάσεων Κρήτης

Γιάννης Κούρος
Ο άνθρωπος που τρέχει με την ψυχή του, ξεπερνώντας κάθε βιολογικό όριο, ο μεγαλύτερος υπερμαραθωνοδρόμος όλων των εποχών, Γιάννης Κούρος, ο αθλητής φαινόμενο έχει καταρρίψει 70 παγκόσμια ρεκόρ σε υπερμαραθωνίους άνω των 150χλμ..
Ο Γιάννη Κούρος προέρχεται από φτωχή οικογένεια. Σε ηλικία 16 ετών αποτελούσε ήδη έναν πολύ καλό δρομέα των 1.500 μ. Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1983, όταν κατέκτησε την πρώτη θέση στο διεθνή μαραθώνιο του "Σπάρταθλου'. Οι ξένοι αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα και τον κάλεσαν σε μαραθώνιο στην Νέα Υόρκη με κριτές, όπου και πάλι κατέκτησε την πρώτη θέση αναγκάζοντας τους να υποκλιθούν στο μεγάλο του ταλέντο.
Μέχρι σήμερα έχει κάνει 153 παγκόσμια ρεκόρ και το όνομά του βρίσκεται μέσα στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες για υπερμαραθωνίους 24 ώρες, 48 ώρες και 6 ημέρες 1000χλμ Σίδνευ-Μελβούρνη στην Αυστραλία


ΧορηγοίΧορηγοί Επικοινωνίας

© 2006 PetraΤerzi.Οrg Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας διατίθεται
στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια της εταιρείας.